НачалоНовини 2019/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.04.2019 - 15 000 дка нови гори ще бъдат залесени само в държавните горски територии

Историята на една от най-старите централни служби в страната – горската беше акцент в откриването на Седмицата на гората 2019, което се проведе днес в гр. Благоевград. 

„Зад гърба си имаме забележителна история - 140 години от създаването на централна горска служба в България, 120 години от началото на Горския печат, както и 110 години от сдружаването на българските лесовъди. Сред гостите тук в залата са лесовъди-ветерани, ръководители на горското ведомство през различните периоди от неговото съществуване, които са създавали тази история. Благодарение на хора като тях, във времето, когато много от традициите се изгубиха, лесовъдската колегия успя да съхрани изконното си право да създава, отглежда и стопанисва високопродуктивни и жизнени гори“, каза инж. Мирослав Джупаров, изпълнителен директор на ИАГ при откриването на Седмица на гората в гр. Благоевград. „Лично за мен и предполагам за повечето от колегите да сме продължители на сътвореното от нашите предшественици е голяма отговорност и в същото време силна мотивация“ допълни инж. Джупаров. 

През 2019 г. в държавните горски територии е планирано залесяване върху обща площ от 15 000 дка, в т.ч. 5 400 дка за възстановяване на унищожени гори от болести, пожари и други природни въздействия. Дейности за подпомагане на естественото възобновяване са планирани върху обща площ от 64 200 дка.

И днешното събитие завърши със символично залесяване на територията на Държавно горско стопанство – Благоевград. 

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност